Χειροποίητο κερί και χρήσιμες συμβουλές για την παρασκευή του

Είδος απασχόλησης και δημιουργίας ! Ένα αναπόσπαστο στοιχείο διακόσμησης του χώρου σου. Η χειροποίητη κατασκευή κεριών , είναι ένας ευχάριστος και φθηνός τρόπος , για να δημιουργήσεις υπέροχες συνθέσεις στο σπίτι σου. Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε το δικό σου χειροποίητο κερί.


Τα πρώτα κεριά στην ιστορία τους φημολογούνται να είναι από κλαδιά πεύκου , βουτηγμένα σε ρετσίνη ή λίπος . Αναφέρεται πως τον 1ο αιώνα μ.χ τα κεριά στην Ρώμη και στην Ελλάδα , γινόταν από κλωστές λινού, τυλιγμένες με πίσσα και κερί . Στον μεσαίωνα, οι πτωχοί έκαιγαν ξύγκι και οι πλούσιοι κερί μέλισσας . Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα , η κηρήθρα και το ξύγκι ήταν τα μόνο στερεά υλικά για την κατασκευή των κεριών, όταν η εταιρεία «Σπέρμ Οιλ Φίσερυ» άρχισε την κατασκευή κεριών (σπερματσέτα) , με λίπος φάλαινας που έδιναν λαμπερό φως κι ας ήταν ακριβό. Με την γενίκευση όμως της χρήσης ακατέργαστου πετρελαίου , η παραφίνη αποδείχτηκε ένα κατάλληλο υποπροιόν για την κατασκευή κεριών και μέχρι σήμερα είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο .
Η χώρα μας είναι, μελισσοκομικά, καταναλωτής κεριού κι όχι παραγωγός.



Υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή χειροποίητων κεριών:

1). Παραφίνη ή μελισσοκέρι ( ρευστό κερί το οποίο το βρίσκεις σε πλάκα ή συσκευασμένο σε κηροπλαστεία ή καταστήματα με είδη χόμπυ. Υπάρχει και παραφίνη σε μορφή ζελ και κόκκων ).
2). Χρώμα (τρίμα από κερί συσκευασμένο ή ακόμη και παιδικές κηρομπογιές ).
3). ΄Αρωμα ( αιθέρια έλαια , μπαχαρικά , βότανα όπως μέντα, βανίλια , κανέλλα κ.α).
4). Φυτίλι (έτοιμο με το μέτρο ή ακόμη να το φτιάξεις μόνος , βουτώντας γερό βαμβακερό σπάγκο σε λιωμένη παραφίνη αφήνοντάς το πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσει).
5). Καλούπι (είναι το μέρος που θα τοποθετηθεί η λιωμένη παραφίνη . Μπορεί να είναι τενεκεδένιο, σκληρό χαρτόνι, σκληρό πλαστικό ,γυάλινο δοχείο).
6). Δοχείο μεταφοράς (χρειάζεται εάν χρησιμοποιήσεις την μέθοδο «μπεν μαρί».Σ΄αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείς διπλό βραστήρα. Δηλαδή μια κατσαρόλα με νερό και μέσα ένα μπρίκι με την παραφίνη. Αλλιώς, σε χαμηλή φωτιά λιώνεις άμεσα την παραφίνη).
7). Θερμόμετρο (ιδανικό είναι το θερμόμετρο της ζαχαροπλαστικής).
8). Αποδεσμευτικό του καλουπιού (παραφινέλαιο, σπρέι σιλικόνης ή σπορέλαιο).
9). Μολύβι ή ξύλινο καλαμάκι (θα το χρειαστείς για να στηρίξεις το φυτίλι στο καλούπι).
10) .Ξύλινη κουτάλα (για ν΄ανακατεύεις την παραφίνη).
11). Ψαλίδι (για να κόψεις το φυτίλι).
12). Πλαστελίνη (εάν τρυπήσεις το καλούπι από κάτω, την τοποθετείς για να μην χυθεί η παραφίνη). 13). Πρόσθετα (διακοσμητικά στολίδια, κορδέλες, κοχύλια, πέτρες, για να διακοσμήσεις το κερί ).


Παρασκευή κεριών :

1). Ζεσταίνεις την παραφίνη σε θερμοκρασία 140 βαθμούς κελσίου, που είναι συνήθως επαρκής θερμοκρασία για όλες τις μορφές παραφίνης.
2) Ταυτόχρονα, ψεκάζεις τα καλούπια με σπρέι σιλικόνης ή παραφινέλαιο ή σπορέλαιο, την εσωτερική επιφάνεια αυτών. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα.
3). Εάν το χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις είναι κηρομπογιά , είναι προτιμότερο να την λιώσεις ταυτόχρονα με την παραφίνη. Εάν είναι σε μορφή σκόνης, την προσθέτεις λίγο μετά.
4). ”Βαπτίζεις “ το φυτίλι στην παραφίνη και αφήνεις να στεγνώσει.
5). Όταν η παραφίνη έχει λιώσει τελείως, προσθέτεις το άρωμα της αρεσκείας σου. Αν είναι του εμπορίου, προσθέτεις 2-3 σταγόνες, αν είναι μυρωδικό ή βότανο, αρκεί μια κουταλιά του τσαγιού.
6). Ανακατεύεις απαλά ώστε να ανακατευτεί το χρώμα και το άρωμα.
7). Τοποθετείς το φυτίλι κατακόρυφα στον πάτο, στηρίζοντάς το με το καλαμάκι.
8). Χύνεις το μείγμα στο καλούπι με προσοχή.
9). Μην γεμίζεις μέχρι πάνω. Αφήνεις 3-4 εκατοστά περιθώριο από τη κορυφή του καλουπιού. 10).Καθώς η παραφίνη σκληραίνει ,δημιουργείται στο σημείο που είναι το φυτίλι ένα κενό (μία τρύπα). Προσθέτεις λίγο ακόμη για να καλύψεις το κενό. Απαιτούνται κάποιες ώρες, η παραφίνη να στεγνώσει ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα. Τότε είναι έτοιμο να βγει απ΄το καλούπι.
11).Η καλύτερη απομάκρυνσή του, είναι η μέθοδος της συστολής-διαστολής. Εάν τοποθετηθεί στο ψυγείο λίγα λεπτά και αφεθεί έπειτα σε θερμοκρασία δωματίου, αφαιρείται εύκολα.


Χρήσιμες συμβουλές :

1) Δεν κάνουν όλα τα πλαστικά για καλούπια. Χρειάζεται να είναι από σκληρό πλαστικό. Τα ιδανικά καλούπια είναι τα μεταλλικά (όπως σωλήνες αλουμινίου).
2) Ο σπάγκος χρειάζεται να είναι βαμβακερός γιατί εάν περιέχει συνθετική ύλη, θα μυρίζει άσχημα κατά το άναμμα και δεν θα καίγεται ομαλά.
3) Τα αιθέρια έλαια επειδή είναι ακριβά, καλό θα είναι ν΄αγοράζεις μικρές ποσότητες , να προσθέτεις λίγες σταγόνες και ν΄αποφασίζεις ποια θέλεις να χρησιμοποιείς.
4) Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιείς ,θα είναι φθηνή του εμπορίου, γιατί θα είναι μόνο για να λιώνεις παραφίνη.
5) Μαζί με παραφίνη , μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στεαρίνη, ένα πρόσθετο συστατικό. Το αναμιγνύεις με 10-20 % σε αναλογία, δημιουργώντας μια κρυσταλλώδη επιφάνεια. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ στεαρίνη, είναι ακριβή ύλη και δεν την βρίσκω εύκολα στο εμπόριο.
6) Δεν πετάω κανένα κερί χρησιμοποιημένο. Το ανακυκλώνω λιώνοντάς το ξανά, πετώντας τα σκουπιδάκια που υπάρχουν.
7) Η κηρομπογιά, είναι μια οικονομική λύση για το χρώμα σου, έχει όμως απόκλιση στην τελική απόχρωση. Πάντοτε, όταν η παραφίνη στεγνώσει, το χρώμα έχει πιο ανοιχτή απόχρωση. Για να έχεις την αίσθηση του χρώματος, στάζεις 2-3 σταγόνες πάνω σε άσπρο χαρτί ή χαρτοπετσέτα, ώστε βλέπεις το χρώμα όταν οι σταγόνες πήξουν.
8) Πάντοτε χρησιμοποιείς θερμόμετρο όταν δουλεύεις με παραφίνη, ώστε να εξοικειωθείς με τον όρο "σημείο ανάφλεξης". Είναι η μέγιστη θερμοκρασία μετά την οποία, η παραφίνη αναφλέγεται. Αυτή η θερμοκρασία είναι 190 βαθμούς κελσίου. Πρέπει να κρατηθεί αυστηρά , κάτω απ΄αυτούς τους βαθμούς, για λόγους ασφαλείας.

Καλή επιτυχία !!!!

¨"Χρήσιμες πληροφορίες για το κερί
Βεβαιωθείτε ότι τα κεριά στέκονται όρθια και μακριά από ρεύματα αέρος. Τα κεριά μπορεί να στάξουν εάν είναι εκτεθειμένα π.χ. μπροστά σε ανοικτό παράθυρο.

Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα κεριά πάνω από ρεύμα ζεστού αέρα. Μην τα βάζετε πάνω στο τζάκι όταν αυτό είναι αναμμένο ή πάνω στην τηλεόραση όταν αυτή δουλεύει για πολύ ώρα.
Ποτέ μην αφήνετε ένα κερί στον ήλιο.
Όταν τοποθετείτε πολλά κεριά μαζί μην τα βάζετε πολύ κοντά μεταξύ τους ή απλώς ανάψτε το ψηλότερο.
Μην αφήνετε κεριά στο αυτοκίνητο για πολλές ώρες, ειδικά το καλοκαίρι.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες τα κεριά σας δεν θα στάξουν ούτε θα στραβώσουν.

Χονδρά κεριά

Γενικά, σχετικά χονδρά κεριά (κύλινδροι ή κεριά σε βάζα ) πρέπει να καίνε περισσότερο από τα κεριά κηροπηγίου έτσι ώστε να μη δημιουργείται λακκούβα στην κορυφή.
Εάν δεν αφήσετε ένα χονδρό κερί να κάψει αρκετά, μια βαθιά “λιμνούλα “ θα δημιουργηθεί γύρω από το φυτίλι.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο απλώς αφαιρέστε την άκρη του κεριού περιμετρικά ώστε να συνεχίσει να καίει κανονικά.
Κάτω από ειδικές συνθήκες , τα χονδρά κεριά μπορεί να λιώσουν πολύ γρήγορα και να αρχίσουν να στάζουν.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα παρατηρήσετε ότι η “ λιμνούλα “ γύρω από το φυτίλι είναι γεμάτη. Συνήθως η φλόγα επίσης μικραίνει . Σε αυτή την περίπτωση , προσεκτικά αδειάστε τη λιωμένη παραφίνη και βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι τουλάχιστον ένα εκατοστό πάνω από ότι απέμεινε. Καλή επίσης ιδέα είναι να αφαιρέσετε το κερί περιμετρικά από την κορυφή.
Περιστασιακά - επίσης , κάτω από ορισμένες συνθήκες – το κερί θα αρχίσει να καπνίζει. Κόψτε την άκρη από το φυτίλι και ο καπνός θα σταματήσει. Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε λίγο το κερί , έτσι ώστε η άκρη από το φυτίλι να είναι έξω από την φλόγα.
Τα αρωματικά κεριά μπορεί επίσης να καπνίσουν. Σε αυτή την περίπτωση , είναι η κάπνα που δημιουργεί το άρωμα που ευθύνεται για τον καπνό. Και εδώ επίσης κόψτε την άκρη από το φυτίλι ή απλώς καθαρίστε το.
Εάν παρατηρήσετε κάπνα στην άκρη από το φυτίλι όταν ανάβετε το κερί για δεύτερη – η πολλοστή – φορά , καθαρίστε το.

Τι να κάνετε με τα κεριά που δεν ταιριάζουν καλά στα κηροπήγια σας

Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο χονδρά : Χρησιμοποιήστε μία ξύστρα κεριών ή μαλακώστε τη βάση τού κεριού σε ζεστό νερό ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε το κερί στο κηροπήγιο χωρίς δυσκολία.
Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο λεπτά : αγοράστε ένα πακέτο ‘ κολλώδη παραφίνη ‘. Ένα μικρό κομματάκι θα σας επιτρέψει ‘ αοράτως ‘ να χονδρίνετε περισσότερα του ενός κεριά , και έτσι να τοποθετηθούν εύκολα στο κηροπήγιο.
Εάν πρέπει να τοποθετήσετε ένα χονδρό κερί σε κηροπήγιο με καρφάκι
Εάν το καρφί είναι πολύ χονδρό : χρησιμοποιήστε ειδικό τρυπάνι για κεριά ή ζεστάνετε μια μεταλλική βελόνα ( π.χ. πλεξίματος ) και ‘ λιώστε ‘ την τρύπα μεγαλύτερη. Μπορεί να σπάσετε το κερί εάν το πιέσετε με δύναμη στο καρφί.
Τα χειροποίητα κεριά από μελλισοκέρι δεν σπάνε.


ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΕΡΙΑ:

Καθαρίστε τα σε κρύο ή χλιαρό σαπουνόνερο . ( Φυσικά δεν θα μπορείτε να τ’ανάψετε έως ότου το φυτίλι στεγνώσει ). Μια άλλη περίπτωση είναι να καθαρίσετε το κερί με λίγη βενζίνη και μετά να το γυαλίσετε.
Εάν θέλετε να βάλετε τα κεριά σας σε συνθέσεις με λουλούδια , πρώτα βεβαιωθείτε ότι μπορείτε με ευκολία να αντικαταστήσετε τα καμένα κεριά.Υπάρχουν ειδικά κηροπήγια για συνθέσεις λουλουδιών.
Τοποθετήστε τα κεριά αρκετά μακριά μεταξύ τους, για ευκολία στο άναμμα τους.Τίποτα δεν είναι πιο εορταστικό από τις συνθέσεις λουλουδιών με αναμμένα κεριά !

Λεκέδες παραφίνης

Όταν ανάβετε ένα κερί μ’ενα άλλο, αφήστε το αναμμένο και πάρτε το σβηστό στο χέρι σας.
Μην μετακινείτε ένα αναμμένο κερί ( π.χ. για ν’αναψετε τσιγάρο)
Βάλτε το χέρι σας πίσω από την φλόγα όταν σβήνετε ένα κερί. Έτσι μειώνετε η πιθανότητα να φυσήξετε την παραφίνη έξω από την ‘ λιμνούλα ‘ .Ένας κηροσβύστης είναι ακόμα πιο ασφαλής.
( Όταν σβήνετε ένα κερί , κόψτε την παροχή οξυγόνου στο φυτίλι πιέζοντας το μέσα στη λιωμένη παραφίνη- έτσι δεν θα δημιουργηθεί σύννεφο καπνού. Τσιμπώντας το φυτίλι για να σβήσει μπορεί να το καταστρέψουμε ).

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΕΡΙΟΥ:

ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ:

Τρίψτε το ύφασμα με χονδρό χαρτί ( στουπόχαρτο ή χαρτί κουζίνας επίσης κάνει).
Τρίψτε την παραφίνη με καθαρή βενζίνη.

ΑΠΟ ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ:
Όταν η παραφίνη στεγνώσει τελείως , μπορεί ν’ αφαιρεθεί με μια ξύλινη σπάτουλα ή με το νύχι σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΚΗΡΟΠΗΓΙΩΝ
Μεταλλικά κηροπήγια ( μπρούτζινα, επάργυρα κ.λ.π), γυάλινα κ.α. : απλώς καθαρίστε τα με σαπούνι σε ζεστό νερό ‘ δεν χρειάζεται τρίψιμο.
Εάν αφήσετε το κηροπήγιο στην κατάψυξη για λίγο, η παραφίνη μπορεί ν’αφαιρεθεί πολύ εύκολα με λίγο ξύσιμο.


"Απόσπασμα από Disconery Articles"




Το κερί έχει διαφορετικούς τύπους. Υπάρχουν φτηνά και δαπανηρά κεριά , που γίνονται με το ποσοστό πιο αργής τήξης. Υπάρχουν λοιπόν, διαφορετικά συστατικά στην πρώτη τους ύλη, οποία χρησιμοποιούνται στα κεριά, τα οποία ανάβουμε στο σπίτι μας. Έχετε δει πως κάποια κεριά που έχετε αγοράσει από το εμπόριο, ανάβουν και λιώνουν πάρα πολύ γρήγορα, ενώ κάποια άλλα πολύ αργά. Αυτό έχει να κάνει με την τήξη τους. Γι αυτό και διαχωρίζονται ως πρώτη ύλη σε τύπους κεριών....
Παρόλα αυτά, θα διαχωρίσουμε εδώ από διάφορα αναφορές , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πρώτη ύλη ...


Κερί παραφίνης :
¨Ενα κερί φτιαγμένο από παραφίνη είναι ένα χημικό συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα φρούτα, τα λαχανικά και την καραμέλα. Αυτό γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί μια λαμπρή εμφάνιση, καθυστερεί την απώλεια και την επιδείνωση της υγρασίας. Οι κατασκευαστές καραμελών σοκολάτας, χρησιμοποιούν συχνά το κερί παραφίνης. Στην πραγματικότητα το κερί παραφίνης θεωρείται επίσης ως "κερί του αρτοποιού ή κονσερβοποιώντας κερί".
¨Ενα κερί παραφίνης είναι εύφλεκτο , έτσι χρειάζεται να σιγουρεύεστε πως δεν το υπερθερμαίνετε. Είναι ένα άσπρο κέρινο στερεό συστατικό, όπου το συνηθισμένο σημείο τήξης του είναι περίπου 48 έως 65 βαθμούς. Όταν θερμαίνεται, η χημική σύσταση του κεριού παραφίνης, ειδικά τα αποκαλούμενα χημικά αντιδραστήρια, παραμένει αμετάβλητη αλλά καίγεται εύκολα. Το καθαρό κερί παραφίνης είναι ένας τεράστιος ηλεκτρικός μονωτής και έχει ένα ηλεκτρικό resistibility για περίπου 50 έως 100 βαθμούς θερμοκρασίας. Ένα καθαρό κερί παραφίνης δεν χρησιμοποιείται συχνά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχικό μοντέλο καταστατικών ή για την ρίψη του μετάλλου.


Παραφίνη ή ορυκτέλαιο :
Τα υγρά κεριά παραφίνης είναι επίσης γνωστά ως ορυκτέλαιο. Αυτή η μορφή του κεριού παραφίνης είναι  ένας συνδυασμός βαρύτερου αλκαλικού και έχει ένα ποσό όρων που χαρακτηρίζονται ως nojul, alboline, πετρελαίου adepsine, glymbol, saxol και ιατρικής παραφίνης ή ορυκτελαίου USP. Αυτός ο τύπος κεριού έχει ένα πάχος περίπου 0,8 g/cm. Αυτή η υγρή παραφίνη χρησιμοποιείται προκειμένου να ενισχυθεί η κυκλοφορία εντέρων των προσώπων που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα ορυκτέλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα φρούτα επιστρώματος επίσης.


Κερί σόγιας :
Το κερί σόγιας ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης περιόδου του 19ου αιώνα. Ήταν τότε όπου ο Michael Richards έψαξε να βρει φθηνότερη εναλλακτική λύση για το μελισσοκηρό. Το ανακάλυψε και το ανέπτυξε...
Τα προιόντα αυτά, έχουν μια αυξανόμενη ζήτηση για ένα φυσικό κερί. Ο Michael Richards έχει εξετάσει τα ανόμοια κανονικά κεριά εγκαταστάσεων και έχει τελειώσει τελικά επάνω με ένα κερί λαχανικών και φρούτων, το οποίο δημιουργήθηκε με τα μέρη από το υδρογονωμένο ορυκτέλαιο, το λάδι μαγειρέματος, το έλαιο φοινικών και τον συνδυασμό μελισσοκηρού και κεριού σόγιας. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός φτηνού κανονικού κεριού.


Κερί μελισσών :
Ο μελισσοκηρός είναι ένα φυσικό κερί που δημιουργήθηκε στην κυψέλη του γένους. Ο μελισσοκηρός δημιουργείται από τις νέες μέλισσες λίγων εργαζομένων για περίπου 15-20 ημέρες. Οι μέλισσες εργαζομένων έχου ένα εργαλείο προστάτη στους οργανισμούς τους.
Οι μέλισσες αυτές, έχουν 8 wax-producing αδένες καθρεπτών στις εσωτερικές πλευρές τους. Ο μελισσοκηρός είναι σχεδόν άσπρος στο χρώμα αλλά μερικές φορές μπορεί να κατέχει το μπλε χρώμα ή το πράσινο για την ενσωμάτωση των πετρελαίων γύρης. Η κλίμακα μελισσοκηρού είναι περίπου 3 χιλ. διαγώνια και 0,4 χιλ. ευρεία. Εκτός απ΄αυτό, περίπου 1300 απαιτούνται για να δημιουργήσουν μια κηρήθρα.


Κερί φοινικών :
Το κερί φοινικών γίνεται από το καθαρό φυσικό πετρέλαιο φοινικων βασισμένο στις πρώτες ύλες. Το κερί φοινικών είναι αντίθετα από άλλα κεριά, δεδομένου ότι διαμορφώνει τις κύσταλλο-ουσίες στην εξωτερική πλευρά του κεριού. Καίει σε ένα πολύ πιο δροσερό και πιο αργό ποσοστό από διάφορα κεριά.
Είναι βιοδιασπάσιμο  και υδροδιαλυτό. Έχει τον περίπου 45 % πιο μακροχρόνιο χρόνο εγκαυμάτων σε σύγκριση με το συνηθισμένο μεγέθους κεριών παραφίνης. Επίσης, εκδίδει την μευρωδιά σε όλο το κερί. Η μυρωδιά ενός κεριού φοινικών, δεν εξασθενίζει μακριά όπως άλλα κεριά. Έχει υψηλότερη παραγωγή και είναι πιο σκληρό από άλλες συγκομιδές λινόσπορου. Κανένα λίπασμα ή χημική επεξεργασία δεν απαιτείται για την καλλιέργειά του.
Είναι ένας μοναδικός κρυστάλλινος αριθμός !!!

Ασφαλείς οδηγίες χρήσεις!!!

Αν σας αρέσουν λοιπόν τα κεριά και τα χρησιμοποιείτε , καλό θα είναι να γνωρίζετε μερικά ποιοτικά κριτήρια επιλογής τους καθώς και ασφαλείς οδηγίες χρήσης τους...

1, Τα κορυφαία ποιότητας κεριά παρασκευάζονται από ακριβές και ανάλογης ποιότητας πρώτες ύλες, είτε είναι παραφίνη είτε είναι μελισσοκέρι.

2, Η ποιοτική επιλογή των πρώτων υλών κατασκευής ενός κεριού (παραφίνη,φιτίλι,άρωμα,χρώμα) από τον κατασκευαστή τους, είναι βασική προυπόθεση διαμόρφωσης της ποιότητας και της τιμής του κεριού, καθώς και ο βαθμός δυσκολίας κατασκευής κάθε κεριού !

3, Υπάρχουν κεριά αγνώστου ή και γνωστού τόπου προέλευσης αλλά χωρίς την αναγραφή του ονόματος κατασκευαστή τους, πράγμα που επιβάλλεται να γνωρίζει ο κάθε αγοραστής.

4, Η χρήση κεριών με χωρίς σύρμα μολύβδου στήριξης του φυτιλιού, είναι η πλέον υγιεινά ενδεδειγμένη.

5, Τέλος, είναι απαραίτητο και πρέπει κάθε κερί να συνοδεύεται με οδηγίες χρήσεως από τον κατασκευαστή του και που σκοπό θα έχουν την ΑΣΦΑΛΗ, ομοιόμορφη και απολαυστική θέα της καύσης ενός κεριού.

1, Μην καίτε ποτέ ένα κερί χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.


2, Μην το καίτε σε ρεύματα αέρος επειδή αυτά μεταφέρουν την φλόγα στα πλαινά τοιχώματα του κεριού, με αποτέλεσμα την σταδιακή παραμόρφωσή τους.

3, Μην το καίτε ατελείωτες ώρες γιατί υπερθερμαίνεται, μαλακώνει και τέλος παραμορφώνεται. Δύο-τρεις ώρες καύσης κάθε φορά αρκούν. Ανάψτε άλλο εφεδρικό κερί εάν είναι απαραίτητο.

4, Το φυτίλι να είναι ΠΑΝΤΑ στο κέντρο του κεριού και κάθε φορά που μεγαλώνει η φλόγα, φροντίστε να το κόβετε στο ιδανικό ύψος του 1 cm. Αυτό συνήθως γίνεται λίγο μετά την έναρξη κάθε νέας καύσης.

5, Αν το ύγρό κερί ξεχειλίσει, αδειάστε το! Ποτέ όμως σε νεροχύτη γιατί θα φράξει όταν θα στερεοποιηθεί το υγρό κερί.

6, Σβήνετε βουτώντας το φυτίλι στο υγρό κερί και επαναφέρετε στην όρθια θέση.

7, Μην το καίτε μέχρι τέλος.

8, Στα διακοσμημένα κεριά ή και σε άλλο με χονδρό κορμό μετά από κάποιες ώρες καύσης, δημιουργείται ένας μικρός κρατήρας. Εκεί αν θέλετε, τοποθετείστε ένα "ρεσώ" κεράκι που το αλλάζετε και το αγαπημένο σας κερί θα παραμείνει αναλλοίωτο.

9, Μην αφήνετε τα κεριά πάνω σε εστίες θερμότητας πχ. καλοριφέρ, γιατί θα λιώσουν, ούτε στο έντονο ηλιακό φως, επειδή θα ξεβάψουν.

Τηρώντας τις οδηγίες αυτές, βελτιώνετε στο έπακρο την διάρκεια ζωής ενός κεριού καθώς και την αισθητική παρουσία του στον χώρο, που προορίζεται να διακοσμήσει...


"Βουτηχτά κεριά"

Απόσπασμα εφημερίδας "ο Μελισσοκόμος"


Υλικά:

Μελισσοκέρι - Φιτίλι - Χύτρα - Δύο ψηλές κανάτες - Θερμόμετρο - Βέργα

Λιώστε το μελισσοκέρι σε χαμηλή φωτιά και προσέχετε να μην υπερθερμανθεί. Μην ξεχειλίζετε τη χύτρα και προσέξτε να μην πιτσιλιστείτε, το κάψιμο είναι το ίδιο με του καυτού λαδιού. Στην περίπτωση που το κερί αρπάξει φωτιά, μην πανικοβληθείτε. Η φωτιά θα σβήσει αν σκεπάστε τη χύτρα με το σκέπασμά της. Μη τη μετακινήστε από τη θέση της. Επίσης καλό θα είναι να μην κάνετε εργασία σε χώρο που έχει άλλα εύφλεκτα υλικά και προπάντων μακριά από κουζίνες που έχουν πάνω από τις εστίες, απορροφητήρες και ντουλάπια.

Ανακατέψτε αργά το λιωμένο κερί και με το θερμόμετρο ρυθμίστε τη θερμοκρασία του στους 82ο Κελσίου.

Γεμίστε τη μια κανάτα με το λειωμένο κερί. Δέστε τη μια άκρη του φυτιλιού, που διαλέξατε, σε μια βέργα και βουτήξτε το φιτίλι στο κερί. Βγάλτε το και τραβήξτε το από την ελεύθερη άκρη του, για να τεντωθεί Κρατήστε το μισό λεπτό στον αέρα, για να στεγνώσει.
Βουτήξτε το ξανά και ξανά, ώσπου να γίνει το κερί στο πάχος που θέλετε.
Κρατήστε το κρεμασμένο για να σκληρύνει. Μπορεί το ζεστό κερί που περιέχεται στην κανάτα να κρυώσει πριν τελειώσετε την πιο πάνω διαδικασία, αυτό θα το καταλάβετε όταν αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες στην επιφάνειά του ή στη στρώση του κεριού. Στην περίπτωση αυτή, ξαναθερμάνετέ το σε 82ο Κελσίου, πριν ξαναβουτήξετε το φιτίλι. Αν το άνοιγμα του λαιμού της κανάτας είναι αρκετά φαρδύ, μπορείτε να βουτάτε περισσότερα από ένα κεριά, συγχρόνως.
Μετά το τελευταίο βούτηγμα στο λειωμένο κερί, βυθίστε το τελειωμένο κερί στην άλλη κανάτα που είναι γεμάτη με κρύο νερό. Αυτό του χαρίζει γυαλάδα.

"Τυλιχτά κεριά"
Yλικά:
Φύλλο κηρήθρα - Φιτίλι - Πιστολάκι μαλλιών (προαιρετικά)

Για την παραδοσιακή αυτή μέθοδο κατασκευής κεριών, χρησιμοποιούμε φύλλα κηρήθρας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κερί από κηρήθρα πολύ εύκολα.
Διαλέξτε το κατάλληλο φιτίλι και κόψτε το, στο μήκος του κεριού που θα φτιάξετε, αφήστε λίγο περισσότερο (6 χιλ.). Απλώστε το φιτίλι σε όλο το μήκος του φύλλου και τυλίξτε το φύλλο γύρω του μαλακά, προσεχτικά και ομοιόμορφα για να είναι η βάση του κεριού επίπεδη.
Πιέστε ελαφρά την άκρη πάνω στο κερί, για να μην ξετυλιχτεί. Το φυτίλι που περισσεύει (6 χιλ.), αλείψτε το με λίγο λιωμένο κερί για να μείνει τεντωμένο και σκληρό.
Αν ο καιρός είναι πολύ κρύος μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τα φύλλα της κηρήθρας με ένα πιστολάκι μαλλιών.Αν κόψετε το φύλλο λίγο διαγώνια, ξεκινώντας από την επάνω άκρη και τυλίγοντας το φιτίλι με τον πιο πάνω τρόπο, θα έχετε ένα καινούριο κομψό σχέδιο.
Αν σας περισσέψουν κομμάτια από κερήθρα, χρησιμοποιήστε τα για στόλισμα πάνω στο κερί.
Υπάρχουν στο εμπόριο και χρωματιστές κηρήθρες, όπου μπορείτε να ενώσετε δύο φύλλα διαφορετικού χρώματος για να έχετε κερί δύο αποχρώσεων.

"Κεριά με καλούπι από μελισσοκέρι"
Υλικά:

Μελισσοκέρι - Φιτίλι και βελόνα για το πέρασμα - Στήριγμα φυτιλιού (ένα ειδικό βάρος για να κρατά το φιτίλι), προαιρετικό - Χύτρα - Θερμόμετρο - Βέργα - Καλούπι
Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε λαστιχένιο καλούπι περάστε το φυτίλι και στεγανοποιήστε το με κερί στο σημείο που διαπερνά το λάστιχο. Στερεώστε το καλούπι μέσα σε ένα δοχείο (ποτήρι, κουτί, βάζο κ.λπ.) με το άνοιγμα επάνω. Για να μη ξεχειλώσει από το βάρος και τη ζέστη το λάστιχο, απογεμίζουμε μέχρι σε ένα σημείο το εξωτερικό δοχείο με άμμο.
Αν το καλούπι σας είναι λαστιχένιο, αλείψτε το εσωτερικά με λίγο υγρό απορρυπαντικό, προτού χύσετε μέσα το κερί. Αυτό θα σας διευκολύνει να ξεκολλήσετε το κερί όταν είναι έτοιμο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη στα εύκαμπτα πλαστικά καλούπια, γιατί βγαίνουν σχετικά εύκολα.
Θερμάνετε το κερί στους 82ο Κελσίου.
Αδειάστε το ζεστό κερί στο καλούπι και ύστερα από λίγα λεπτά χτυπήστε το καλούπι ελαφρά για να μετατοπίσετε τυχόν φυσαλίδες που μπορεί να σχηματίστηκαν.
Μετά από μια ώρα περίπου, θα σχηματιστεί γύρω από το φιτίλι ένα πηγαδάκι καθώς το κερί θα συστέλλεται ενώ θα κρυώνει. Τρυπήστε την πέτσα στην επιφάνεια και απογεμίστε από πάνω με κερί, που έχετε ζεστάνει επίσης στους 82ο Κελσίου.
Όταν το κερί κρυώσει τελείως και γίνει σκληρό, γυρίστε το καλούπι τραβώντας το προς τα κάτω να γυρίσει ανάποδα. Καθαρίστε το κερί με ένα μαχαίρι και ισιώστε τον πάτο του ώστε να πατάει σωστά.
Κόψτε το φιτίλι στα 6 χιλ. και κερώστε το με μια σταγόνα ζεστό κερί, ώστε να καίει σωστά αργότερα όταν θα το ανάψετε.


Βεβαιωθείτε ότι τα κεριά στέκονται όρθια και μακριά από ρεύματα αέρος. Τα κεριά μπορεί να στάξουν εάν είναι εκτεθειμένα π.χ. μπροστά σε ανοικτό παράθυρο.


Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα κεριά πάνω από ρεύμα ζεστού αέρα. Μην τα βάζετε πάνω στο τζάκι όταν αυτό είναι αναμμένο ή πάνω στην τηλεόραση όταν αυτή δουλεύει για πολύ ώρα.

Ποτέ μην αφήνετε ένα κερί στον ήλιο.


Όταν τοποθετείτε πολλά κεριά μαζί μην τα βάζετε πολύ κοντά μεταξύ τους ή απλώς ανάψτε το ψηλότερο.

Μην αφήνετε κεριά στο αυτοκίνητο για πολλές ώρες, ειδικά το καλοκαίρι.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες τα κεριά σας δεν θα στάξουν ούτε θα στραβώσουν.
Χονδρά κεριά

Γενικά, σχετικά χονδρά κεριά (κύλινδροι ή κεριά σε βάζα ) πρέπει να καίνε περισσότερο από τα κεριά κηροπηγίου έτσι ώστε να μη δημιουργείται λακκούβα στην κορυφή.

Εάν δεν αφήσετε ένα χονδρό κερί να κάψει αρκετά, μια βαθιά “λιμνούλα “ θα δημιουργηθεί γύρω από το φυτίλι.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο απλώς αφαιρέστε την άκρη του κεριού περιμετρικά ώστε να συνεχίσει να καίει κανονικά.

Κάτω από ειδικές συνθήκες , τα χονδρά κεριά μπορεί να λιώσουν πολύ γρήγορα και να αρχίσουν να στάζουν.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα παρατηρήσετε ότι η “ λιμνούλα “ γύρω από το φυτίλι είναι γεμάτη. Συνήθως η φλόγα επίσης μικραίνει . Σε αυτή την περίπτωση , προσεκτικά αδειάστε τη λιωμένη παραφίνη και βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι τουλάχιστον ένα εκατοστό πάνω από ότι απέμεινε. Καλή επίσης ιδέα είναι να αφαιρέσετε το κερί περιμετρικά από την κορυφή.

Περιστασιακά - επίσης , κάτω από ορισμένες συνθήκες – το κερί θα αρχίσει να καπνίζει. Κόψτε την άκρη από το φυτίλι και ο καπνός θα σταματήσει. Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε λίγο το κερί , έτσι ώστε η άκρη από το φυτίλι να είναι έξω από την φλόγα.

Τα αρωματικά κεριά μπορεί επίσης να καπνίσουν. Σε αυτή την περίπτωση , είναι η κάπνα που δημιουργεί το άρωμα που ευθύνεται για τον καπνό. Και εδώ επίσης κόψτε την άκρη από το φυτίλι ή απλώς καθαρίστε το.

Εάν παρατηρήσετε κάπνα στην άκρη από το φυτίλι όταν ανάβετε το κερί για δεύτερη – η πολλοστή – φορά , καθαρίστε το.
Τι να κάνετε με τα κεριά που δεν ταιριάζουν καλά στα κηροπήγια σας

Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο χονδρά : Χρησιμοποιήστε μία ξύστρα κεριών ή μαλακώστε τη βάση τού κεριού σε ζεστό νερό ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε το κερί στο κηροπήγιο χωρίς δυσκολία.

Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο λεπτά : αγοράστε ένα πακέτο ‘ κολλώδη παραφίνη ‘. Ένα μικρό κομματάκι θα σας επιτρέψει ‘ αοράτως ‘ να χονδρίνετε περισσότερα του ενός κεριά , και έτσι να τοποθετηθούν εύκολα στο κηροπήγιο.
Εάν πρέπει να τοποθετήσετε ένα χονδρό κερί σε κηροπήγιο με καρφάκι

Εάν το καρφί είναι πολύ χονδρό : χρησιμοποιήστε ειδικό τρυπάνι για κεριά ή ζεστάνετε μια μεταλλική βελόνα ( π.χ. πλεξίματος ) και ‘ λιώστε ‘ την τρύπα μεγαλύτερη. Μπορεί να σπάσετε το κερί εάν το πιέσετε με δύναμη στο καρφί.
Τα χειροποίητα κεριά από μελλισοκέρι δεν σπάνε.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΕΡΙΑ:

Καθαρίστε τα σε κρύο ή χλιαρό σαπουνόνερο . ( Φυσικά δεν θα μπορείτε να τ’ανάψετε έως ότου το φυτίλι στεγνώσει ). Μια άλλη περίπτωση είναι να καθαρίσετε το κερί με λίγη βενζίνη και μετά να το γυαλίσετε.

Εάν θέλετε να βάλετε τα κεριά σας σε συνθέσεις με λουλούδια , πρώτα βεβαιωθείτε ότι μπορείτε με ευκολία να αντικαταστήσετε τα καμένα κεριά.Υπάρχουν ειδικά κηροπήγια για συνθέσεις λουλουδιών.

Τοποθετήστε τα κεριά αρκετά μακριά μεταξύ τους, για ευκολία στο άναμμα τους.Τίποτα δεν είναι πιο εορταστικό από τις συνθέσεις λουλουδιών με αναμμένα κεριά !
Λεκέδες παραφίνης

Όταν ανάβετε ένα κερί μ’ενα άλλο, αφήστε το αναμμένο και πάρτε το σβηστό στο χέρι σας.
Μην μετακινείτε ένα αναμμένο κερί ( π.χ. για ν’αναψετε τσιγάρο)


Βάλτε το χέρι σας πίσω από την φλόγα όταν σβήνετε ένα κερί. Έτσι μειώνετε η πιθανότητα να φυσήξετε την παραφίνη έξω από την ‘ λιμνούλα ‘ .Ένας κηροσβύστης είναι ακόμα πιο ασφαλής.

( Όταν σβήνετε ένα κερί , κόψτε την παροχή οξυγόνου στο φυτίλι πιέζοντας το μέσα στη λιωμένη παραφίνη- έτσι δεν θα δημιουργηθεί σύννεφο καπνού. Τσιμπώντας το φυτίλι για να σβήσει μπορεί να το καταστρέψουμε ).

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΕΡΙΟΥ:


ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ:
Τρίψτε το ύφασμα με χονδρό χαρτί ( στουπόχαρτο ή χαρτί κουζίνας επίσης κάνει).

Τρίψτε την παραφίνη με καθαρή βενζίνη.


ΑΠΟ ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ:
Όταν η παραφίνη στεγνώσει τελείως , μπορεί ν’ αφαιρεθεί με μια ξύλινη σπάτουλα ή με το νύχι σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΚΗΡΟΠΗΓΙΩΝ
Μεταλλικά κηροπήγια ( μπρούτζινα, επάργυρα κ.λ.π), γυάλινα κ.α. : απλώς καθαρίστε τα με σαπούνι σε ζεστό νερό ‘ δεν χρειάζεται τρίψιμο.


Εάν αφήσετε το κηροπήγιο στην κατάψυξη για λίγο, η παραφίνη μπορεί ν’αφαιρεθεί πολύ εύκολα με λίγο ξύσιμο.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Το ψάχνω εδώ και καιρό που μπορώ να προμηθεύομαι χειροποίητα σαπούνια ή και χειροποίητα κεριά και βρήκα και αυτό το eshop για όποιον ενδιαφέρεται.

http://www.tactusltd.com

Spyros Geroukis είπε...

Η θερμοκρασία αυτανάφλεξης μπορεί να είναι 190 βαθμοί, αλλά διαφέρει από παραφίνη σε παραφίνη γι αυτό χρειάζεται προσοχή.Καλό είναι να ρωτάμε τον προμηθευτή μας για να είμαστε σίγουροι.

Unknown είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!!

Ανώνυμος είπε...

τι να κανω οταν ενα κερι σε σκονη δεν μυριζει ωραια;

Αναγνώστες